Dresaj – Comanda LASA !

LASA !lasa

in ciuda seriozitatii initiale a comenzii, acest exercitiu se poate transforma in unul motivant si amuzant deoarece descopera inteligenta nativa a cainelui  de a intelege dorinta stapanului.

LASA in traducere : „Orice cauti, vreau sa il lasi imediat / sau sa il lai in pace ! ”

Instructiuni :

Exercitiul se incepe cu o recompensa solida in mana  ( recompensa trebui sa fie una extrem de atractiva spre exemplu cuburi de carne uscata, biscuiti, etc). In cealalta mana se pozitioneaza clickerul, precum si mai multe recompense disponibile in saculet.

Se da comanda LASA o singura data si se pozitioneaza recompensa in scobitura dintre talpile piciorelor unite. Lasati-l sa adulmece, sa incerce sa scormoneasca, sa incerce sa ciupeasca recompensa (evitati in acest exercitiu purtarea sandalelor sau a unei incaltaminte precare).

In secunda in care se opreste din adulmecat sau scormonit dupa aceasta recompensa, chiar si accidental, sau intoarce capul pentru o secunda, dati click si recompensati.

Exercitiul se repeta de mai multe ori pana cand cainele se retrage sau isi intoarce privirea la comanda LASA .

Exercitiul se fundamenteaza in timp prin marirea perioadei intre raspunsul dorit din partea cainelui si marcarea comportamentului cu ajutorul clickerului invatand astfel sa stea perioade cat mai lungi departe de recompensa si sa deprinda faptul ca urmeaza sa fie recompensat pentru  ca sta departe de obiectul interzis.

Odata ce lasa piciorul cu recompensa „interzisa” in pace, dati piciorul la o parte pentru a i-o arata. Daca se repede spre aceasta, aveti de grija sa fiti suficient de rapid pentru a o acoperi cu piciorul. NU folositi nici o alta corectie sau comanda de negare : NU, NU E VOIE !

O acoperiti din nou cu piciorul si asteptati sa renunte sau sa abandoneze. In acea secunda , marcati comportamentul dorit cu un clik si recompensati.

Odata si cu aprofundare acestui pas puteti trece la alti pasi mai avansati, spre exemplu cu reccompensa expusa pe pardoseala, dar nu mai devreme de comanda LASA .

Nota :

De fiecare data cand schimati regulile este necesar sa lasati o perioda de acomodare cainelui si sa coborati putin standardele de asa natura pentru a avea timp cainele sa deprinda comportamentul dorit.

Aceste exercitii nu presupun sa impingem cainele spre a face greseli, ci pentru a-i arata de vrem de fapt sa faca si totodata sa ii lasam timp sa asimileze comportamentul prin repetarea si fundamentarea exercitiilor.

Un caine este capabil de comenzi si trucuri extraordinar de complexe dar fiecare din acestea se compune din comenzi mici care se deprind intr-o anumita succesiune.

Totodata aceste comenzi elementare pot sa faca diferenta in sensul ca rapiditatea si corectitudinea lor poate sa va salveze viata cainelui.

 

 

 

Reclame

Un comentariu la “Dresaj – Comanda LASA !

  1. Pingback: Lectia de dresaj: comenzile “Nu”si “Lasa” – Polus Center Cluj

Raspunde :

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s